czwartek, 19 września 2013

Sos szpinakowy z śmietaną.



      Ten przepis poznałam, gdy pracowałam w Augsburgu w Niemczech, dostałam go od starszej Niemki.
Sos szpinakowy doskonale pasuje do spaghetti.

                                                                                                        Freya93




Sos szpinakowy z śmietaną.

2-3 łyżki masła, 1-2 ząbki czosnku, ok 300 g młodego szpinaku (mrożony),  200 ml słodkiej śmietany, 
3-4 łyżki startego twardego sera żółtego( parmezan, może być gouda)

Masło rozgrzać w garnku dodać następnie szpinak  jak się już roztopi dodać zgniecione ząbki czosnku. Lekko doprowadzić do wrzenia,następnie dodać śmietanę wymieszać, dodać starty ser, gdy zgęstnieje doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać z spaghetti lub innych makaronów
 
                                                                                              Freya93


2 komentarze:

  1. Z takim sosem dobrze się komponują sery z niebieską pleśnią: lazur, gorgonzola. No i świeży szpinak jest o wiele smaczniejszy, niż mrożony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, że świeży szpinak jest o wiele smaczniejszy ale wówczas miałam mrożony w domu.

    OdpowiedzUsuń