wtorek, 10 września 2013

Pizza, pizza ...

Parę dni temu  mój sąsiad, który pochodzi z Włoch, dał mi   przepis na prawdziwe ciasto na pizzę i sos pomidorowy.
Po wypróbowaniu tego przepisu  i oświadczam pizza smakuje rewelacyjnie!
Cała tajemnica tkwi w mące...
Zamiast zwykłej mąki, sąsiad używa  Farina typ 00.


                                                                 Freya93


 Z informacji, które odczytałam na opakowaniu to można znaleźć i w Polsce.
Dystrybutorem tej mąki jest firma Amati- Pro food. Nie reklamuję żadnej firmy, ale chcę, żeby wasza Pizza wyszła tak samo pyszna jaką sama zrobiłam.
Zamiast tej mąki można też użyć innej mąki chlebowej.
Oto i przepis:

Ciasto na Pizzę 
500 g przesianej Farina 00 lub innej mąki chlebowej.
ok 300 ml ciepłego mleka wymieszanego z wodą.
ok 20 g świeżych drożdży 
ok 2 łyżki oliwy z oliwek 1 tłoczenia ( można też Extra Virgin)
szczypta soli

Przygotować rozczyn i wymieszać z przesianą mąką, dodać oliwę, ciepłe mleko wymieszane z wodą, szczyptę soli, wyrobić dobrze aż ciasto będzie błyszczące i samo odstawało od ręki.  Odstawić na godzinę czasu w ciepłe miejsce. Od czasu zamieszać.

Na stolnicy rozwałkować na 2 duże cienkie placki lub 4 mniejsze, wyłożyć na blaszkę.


                                                                                          Freya93



Sos pomidorowy:
2-3 łyżki oliwy z oliwek,ząbek czosnku pokrojony drobniutko, puszka obranych i pokrojonych w cząstki pomidorów, 2 szalotki lub jedna mała cebula pokrojona w kosteczkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawa oregano, sól, pieprz.




Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony drobniutko czosnek, lekko przysmażyć.
 Następnie dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, gotować na małym ogniu ok 20 min. Od czasu do czasu mieszając. 
Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz, po zdjęciu z ognia dodać suszone oregano.
Sos wyłożyć na ciasto oraz dodać dodatki kto jak lubi, w moim przypadku pokrojony ser mozzarella.
Piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego :)
                                                                                       Freya93


                                                                                          Freya93



3 komentarze:

  1. Sąsiad pewnie używa farina (mąka po włosku), a nie Florina.
    A pisanie mąka, mąka (farina) typu 00 jest bez sensu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, moje nie dopatrzenie dzięki za wskazówkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przepis i fajne zdjęcie, aż chce się biec do kuchni!

    OdpowiedzUsuń