czwartek, 17 lipca 2014

Zapiekany brokuł i kalafior

Wszyscy miłośnicy kalafiora i brokułów napewno polubią to danie
 Zapiekany brokuł  i kalafior to świetna propozycja jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.


Zapiekany  brokuł  i kalafior
 
1 brokuł
1/2 kalafiora,
1/2 szklanki śmietany,
1-2 żółtka,
10 dag sera  żółtka,
sól, pieprz,
kwasek cytrynowy,
natka pietruszki,
tłuszcz do formy naczynia żaroodpornego
 
 
 
Kalafior oraz brokuł ugotować w osolonej wodzie przez ok 10 minut.
Warzywa osączyć, podzielić na różyczki.
      Śmietanę, żółtka, natkę pietruszki,, kwaskiem cytrynowym
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos śmietanowy wylać na warzywa,
posypać serem żółtym.
Zapiekać w gorącym piekarniku nagrzanym do temp 200
do czasu kiedy zapiekanka pięknie się zarumieni.
 
 

3 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają tak podane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki i jeszcze pod beszamelem bomba :)

    Zapraszam do siebie przy okazji.
    Ja zostaję na dłużej :)

    kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń