czwartek, 10 lipca 2014

Gulasz wołowy

   Gulasz wołowy można robić na wiele sposobów i za każdym razem jest smaczny.
Tym razem wykorzystałam przepis z książki " The big book of one pot". Gorąco polecam tą potrawę wszystkim smakoszom.





Gulasz wołowy
 
2-3 łyżki stołowe oleju lub oliwy z oliwek,
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku (wyciśnięty)
750 g mięsa wołowego na gulasz,
1 łyżka papryki w proszku,
1 puszka pomidorów pokrojonych  w cząstki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 czerwona papryka pokrojona w paski,
175 g pokrojonych w plasterki pieczarek
500 ml bulionu wołowego lub wody,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1-2  łyżki wody,
4 łyżki naturalnego jogurtu lub słodkiej Śmietany,
sól, pieprz
natka pietruszki
 
Rozgrzać oliwę oraz podsmażyć cebulę na szklany kolor ( ok 3 min), 
dodać wyciśnięty czosnek oraz smażyć razem ok 1 minuty.
Następnie dać mięso wołowe pokrojone w paski, wymieszać
oraz wszystko razem smażyć ok 3-4 minut.
 Dodać paprykę w proszku, pomidory pokrojone z puszki,
 koncentrat pomidorowy,paprykę,bullion wołowy.
Zmniejszyć ogień oraz gotować ok 1 godziny lub do czasu kiedy mięso będzie miękkie.
Wymieszać mąkę kukurydzaną z wodą oraz  jogurtem.
Mieszaninę wlać do gulaszu i gotować ok 1 minuty.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko
oraz przybrać natką pietruszki.
 
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz