środa, 2 lipca 2014

Kurczak Parmigiana

  Pyszna, soczysta pierś kurczaka pod pierzynką sosu
pomidorowego  oraz grubej warstwy sera mozzarella. Do tego świetnie komponują się  j frytki i sezonowa surówka. 
Dla oszczędnej wersji, pierś kurczaka można przekroić na połowę oraz ser mozzarella zastąpić innym serem żółtym.
Starałam się zrobić podobnie jak w miejscowej włoskiej restauracji.  Według opinii  męża  to udało mi się osiągnąć cel..




Kurczak Parmigiana.
 
2 piersi z kurczaka,
1-2 jajka,
bułka tarta,
mąka,
olej do smażenia.
sos:
1 puszka pokrojonych pomidorów,
1-2 ząbki czosnku,
bazylia, oregano do smaku,
szczypta soli, pieprzu,
2-3 łyżki oliwy
ponadto:
 150 g startego sera mozzarella
 
 
 
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem.
Oprószyć Vegetą oraz pieprzem.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, oraz w bułce tartej.
Usmażyć na oleju.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Sos
Oliwę rozgrzać, dać wyciśnięty czosnek, podsmażyć ok 5 sekund.
Następnie dać  zmiksowane wcześniej pomidory z puszki,
gotować na małym ogniu aż dobrze zgęstnieje
od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodać bazylię oraz oregano,
 doprawić do smaku szczyptą,
soli, cukru oraz pieprzem.
Sosem polać sznycle drobiowe
oraz posypać serem mozzarella.
Zapiekać w temperaturze ok 200 stopni
do momentu kiedy się zarumienią




                                                       

1 komentarz: