poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Sernik wiedeński wg przepisu teściowej.

  W tym roku na święta wielkanocne nie miałam zbyt wielu gości, więc nie szykowałam zbyt wiele potraw.
Zrobiłam jedynie tradycyjny barszcz biały do tego pokrojoną
w kostkę szynkę, boczek, chleb, jajka które pomalowałam naturalnymi barwnikami.
 Na deser zrobiłam sernik wiedeński wg przepisu teściowej.
Przepis na sernik i inne specjały dostałam razem z książką
" Kuchnia Polska" Książka ta ma ponad 50 lat więc zawiera dość ciekawe przepisy, ale nie o tym dziś chcę pisać, lecz  podam przepis na ów sernik.


Sernik wiedeński wg przepisu teściowej.
 
 
1 kg sera białego 3 krotnie zmielonego,
10 jaj ,
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
1 kostka miękkiego masła,
1 budyń waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczanej
4 ugotowane i zmielone ziemniaki
rodzynki
 
 


Cukier utrzeć razem z masłem oraz dodawać powoli żółtka.
Wszystko utrzeć na puszystą masę.
Następnie dodawać partiami zmielony ser biały, ziemniaki,
budyń waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz delikatne wymieszać.
Przed pieczeniem wsypać rodzynki i wymieszać.
Masę przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni,
 a przed końcem zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza.
Kiedy wystygnie ciasto rozsmarować polewą czekoladową,
Udekorować.
 

1 komentarz: