wtorek, 8 kwietnia 2014

Kalafior po Kapucyńsku z groszkiem.

   Gorąco polecam tą potrawę nie tylko na obiad ale i na kolację. Przepis wykorzystałam z książki Henryka i Danuty Dębskich
" Domowa kuchnia. Potrawy z warzywami przez cały rok"
Do tej potrawy dodałam paprykę i kukurydzę, gdyż lubię
jak jest kolorowo na talerzu.

Kalafior po Kapucyńsku z groszkiem.

1 średni kalafior,
3/4 szklanki zielonego groszku
( może być mrożony lub konserwowy),
1/2 szklanki kukurydzy ( mrożona lub z puszki)
1/2 szklanki śmietany słodkiej,
2 jajka,
10 dag sera żółtego,
sól, pieprz do smaku,
posiekany koperek.
pół czerwonej papryki
 


 
 Kalafior ugotować w  słonej wodzie  z niewielką ilością cukru. Miękki kalafior wyjąć i podzielić na różyczki.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Obłożyć zielonym groszkiem,
pokrojoną w paseczki papryką, kukurydzą.
Śmietanę wymieszać z jajkami i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać warzywa i posypać serem żółtym. Zapiekać w gorącym piekarniku aż zrumieni się wierzch zapiekanki.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz