niedziela, 6 kwietnia 2014

Sałatka z cukinii

    Jak wspominałam wcześniej, tu w Australii jest jesień i dużymi krokami zbliża się zima ( zaczyna się 1 czerwca), nie ma śniegu,
 ale nadejdą wietrzne dni gdzie czasami prędkość wiatru dochodzi do 100 km/h i  do tego deszcze ( co tu jest naprawdę potrzebne, widziałam popękaną ziemię przez suszę) jak się domyślacie
nie chce się wychodzić z domu w taki dzień!
   Przez parę dni nazbierało mi się trochę cukinii i przygotowałam sałatkę, którą zamknęłam w wekach.
To stary przepis jeszcze z czasów kiedy mieszkałam w Polsce.
Tą sałatkę polecam również na surowo i warto ją przygotować dzień wcześniej, żeby " doszła" do swego smaku.


 
 Sałatka z cukinii
 
4 kg młodej cukinii,
1 kg cebuli,
1kg marchwi  ( nie dałam do tej sałatki)
1/2 kg czerwonej i żółtej papryki
zalewa:
1szkl octu 6%
0,75szkl. oleju,
4 łyżki soli,
5 łyżek cukru,
kilka ziaren ziela angielskiego,
3-4 liście laurowe
 
 
 Składniki na sałatkę zszatkować i wymieszać z zalewą. 
Zostawić na noc.
 Przełożyć do czystych słoiczków lekko ugniatając,
 a na koniec dolać zalewę tak żeby wypełnić po brzegi.
Zakręcić oraz pasteryzować ok 15-20 min.
Przechowywać w ciemnym miejscu.

2 komentarze:

  1. 0.75 - litra, szklanki...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zwrócenie uwagi już poprawiłam :)

    OdpowiedzUsuń