poniedziałek, 31 marca 2014

Boeuf Strogonow.

   Nie muszę nikogo zachęcać do tego dania gdyż niemal każda pani domu zna tą potrawę.
Wykorzystałam przepis z książki Ewy Aszkiewicz
" Kuchnia polska. Wielka księga sprawdzonych przepisów. "

Boeuf Strogonow.
 
 50 dag wołowiny pokrojonej w paski,
duża cebula,
25 dag pieczarek,
sól i pieprz,
szklanka kwaśnej śmietany,
szklanka startego żółtego sera,
kilka łyżek rosołu ( może być z kostki) lub wody
oliwa do smażenia
zielenina do posypania
 

 
Pieczarki czyścić oraz pokroić na plasterki, cebulę obrać
 i pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć cebulę, kiedy będzie już szklista
 to przełożyć do większego rondla.
Na tej samej patelni dodać nieco oliwy i podsmażyć pieczarki do miękkości oraz dać do rondla z cebulą.
Tłuszcz ponownie uzupełnić i podsmażyć mięso aż się zarumieni. Przełożyć do dużego rondla uzupełnić  kilkoma łyżkami wywaru, dusić tylko 5 minut nie dłużej.
 Dodać lekko rozmieszaną śmietanę. 
 Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli, pieprzu
 i przez 5 minut trzymamy na małym ogniu pod przykryciem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać serem żółtym i zapiec w piekarniku przez 5-7 minut w temp 220 stopni. Podać kiedy ser się rozpuści i lekko zarumieni. Przed podaniem posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz