piątek, 28 marca 2014

Biszkopt z kisielem

  
    Biszkopt z kisielem jest jednym z tych ciast, kiedy  zaczęłam piec ciasta, ale nie tutaj w Australii lecz w Polsce.
Od czasu do czasu piekę to ciasto ponieważ jest lekkie oraz przepis jest bardzo prosty.

Biszkopt z kisielem.
 
Biszkopt:
 6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Z białek i cukru ubić sztywną pianę,
dodać żółtka delikatnie wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
i również delikatnie wymieszać.
Piec w temperaturze  200 stopni przez ok 25 minut.
 Pod koniec sprawdzić czy ciasto jest gotowe.
 
 
masa do przełożenia:
 
4-5 jabłek
2 czerwone kisiele
2-3  łyżki cukru
 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne oraz pokroić w kostkę.
Przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody, dać cukier oraz pogotować ok 5 min.
W tym czasie w 1/2 szklanki rozmieszać kisiele,
następnie wlać do jabłek.
Wymieszać całość.
Biszkopt przekroić oraz przełożyć gorącą masą.
Wstawić do lodówki aż masa się zetnie lub zostawić na noc.
Wierzch udekorować wg gustu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz