sobota, 26 października 2013

Zrazy wołowe w sosie z wina czerwonego

   Od dawna miałam ochotę na zrazy wołowe, więc tym razem wypróbowałam przepis od znajomej 
Mój mąż pierwszy raz miał okazję spróbować tej polskiej potrawy.






Zrazy wołowe

4 podłużne płaty mięsa wołowego na zrazy, musztarda, 4 plastry chudego boczku wędzonego, 2 ogórki, cebula, 4 słupki marchewki, pieprz, ok 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego 



Mięso rozbić delikatnie na cienkie płaty, ogórek i cebulę marchew pokroić na zapałkę. 
Rozbite mięso posypać świeżym pieprzem i posmarować musztardą, położyć plaster wędzonego boczku, kawałek ogórka,cebuli, marchewki oraz zwinąć krótszym brzegiem i związać białą nicią bawełnianą.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć z wszystkich stron, dodać ok 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina i pozostawić na ogniu do czasu gdy wino wygotuje do 1/4 swej objętości, dać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, dolać nieco wody
 i w tym czasie podsmażyć łyżkę mąki na niewielkiej ilości masła, a pod koniec prażenia mąki dać z niewielką ilość wywaru i dodać do zrazów, tak żeby powstał sos ciemny.Doprawić  pieprzem i papryką słodką.

 Moja sugestia:Nie radzę solić gdyż mięso wołowe stwardnieje. Podawać z frytkami i surówką





Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie:).Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. To mięso na zrazy to z której części krowy ma być? I jeszcze czy to na zrazy to jest to samo co do steku? Pytam, bo zawsze mam z tym problem...:/

    OdpowiedzUsuń
  3. Gastria na zrazy najlepsze jest mięso z udźca,a ale kupuję już rozbite kotlety na Sznycel wiedeński z mięsa wołowego :)

    OdpowiedzUsuń