czwartek, 17 października 2013

Udka pieczone w majonezie

    Ten oryginalny pomysł znalazłam  w książce Małgorzaty Caprari  "Kuchnia Polska"
Jak dla mnie był dość dziwny, ale spróbowałam i faktycznie udka wyszły bardzo smaczne, a skórka wyszła chrupiąca...
Wiem, że nie jest to zbyt dietetyczne danie, ale można zmniejszyć ilość oliwy podczas smażenia, ponieważ mięso i tak odda swój sok i jak majonez się rozpuści to akurat nie co mniej tłuszczu w potrawie.
 Udka w majonezie
2 udka lub ćwierci z kurczaka, Vegeta, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki majonezu.

 Na godzinę przed pieczeniem udka kurczaka opłukać, oczyścić oraz wysuszyć, natrzeć Vegetą, pieprzem, oraz słodką papryką.
Piekarnik na 20 min przed końcem pieczenia wyjąć brytfankę z udkami i rozprowadzić równomiernie majonez na podpieczonym mięsie ( 1 łyżka majonezu na jedno udko).
Wstawić i dokończyć pieczenie mięsa.



Moja sugestia:  Zawsze jak piekę mięso z kurczaka to przykrywam folią aluminiową, pod koniec pieczenia zdejmuję żeby ładnie się przypiekło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz