sobota, 19 października 2013

Karpatka


  Klasyka wśród polskich ciast. Tutaj  wśród Polonii australijskiej mało znane, tylko starsze pokolenie zna to ciasto...
Wczoraj upiekłam Karpatkę dla męża oraz gości.

Karpatka

1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 
Masa: 2 budynie śmietankowe ½ litra mleka 1 ½ kostki masła lub margaryny 2 żółtka 1 szklanka drobnego cukru, cukier puder -do posypania ciasta.






Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając trzymać na małym ogniu przez 5 minut. 
Zdjąć i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i ucierać. 

Podzielić masę  na 2 części i rozsmarować cieniutko na papierze do pieczenia . Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki. Ugotować budyń, masło lub margarynę ucierać, dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń, ciasto przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.





Z braku swojego zeszytu z przepisami na moje ciasta skorzystałam: 
Źródło:http://www.smaczny.pl/przepis,karpatka
Copyright © Smaczny.pl

1 komentarz: