niedziela, 1 września 2013

Leczo

  To danie jest uniwersalne można je jeść na różne sposoby: ryżem, makaronem, ziemniakami, chlebem Można dodać do niego kiełbasę lub nie, można jeść na ciepło lub na zimno, lub włożyć do słoika i zagotować na zimę. Ten przepis mam od mamy..

 Leczo

1 młoda cukinia pokroić w kostkę, 1/2 cebuli pokroić w pół talarki. 1-2 papryki ( czerwona i żółta), pomidory bez skórki w puszce ( pomidory pokroić na drobne kawałki), Vegeta, pieprz oliwa, papryka w proszku, przyprawa chili-nie koniecznie, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz.

Pokrojoną cebule zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną paprykę i cukinię, liść laurowy i ziele angielskie Dusić
 do miękkości, następnie dać pomidory bez skórki z puszki.. Poddusić aż pomidory lekko się rozpadną dodać koncentrat pomidorowy Dać Vegetę przyprawę chili oraz paprykę czerwoną w proszku, pieprz. Jak jest  za rzadka potrawa to można nieco dłużej pogotować tak żeby woda się odparowała.
Jak się dusi  cukinię i paprykę to można dodać odrobinę wody żeby się nie przepaliło. 


                                                                                                                Freya93

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz