Po wypróbowaniu tego przepisu i oświadczam pizza smakuje rewelacyjnie!
Cała tajemnica tkwi w mące...
Zamiast zwykłej mąki, sąsiad używa Farina typ 00.
Freya93 |
Z informacji, które odczytałam na opakowaniu to można znaleźć i w Polsce.
Dystrybutorem tej mąki jest firma Amati- Pro food. Nie reklamuję żadnej firmy, ale chcę, żeby wasza Pizza wyszła tak samo pyszna jaką sama zrobiłam.
Zamiast tej mąki można też użyć innej mąki chlebowej.
Oto i przepis:
Ciasto na Pizzę
500 g przesianej Farina 00 lub innej mąki chlebowej.
ok 300 ml ciepłego mleka wymieszanego z wodą.
ok 20 g świeżych drożdży
ok 2 łyżki oliwy z oliwek 1 tłoczenia ( można też Extra Virgin)
szczypta soli
Przygotować rozczyn i wymieszać z przesianą mąką, dodać oliwę, ciepłe mleko wymieszane z wodą, szczyptę soli, wyrobić dobrze aż ciasto będzie błyszczące i samo odstawało od ręki. Odstawić na godzinę czasu w ciepłe miejsce. Od czasu zamieszać.
Na stolnicy rozwałkować na 2 duże cienkie placki lub 4 mniejsze, wyłożyć na blaszkę.
Freya93 |
Sos pomidorowy:
2-3 łyżki oliwy z oliwek,ząbek czosnku pokrojony drobniutko, puszka obranych i pokrojonych w cząstki pomidorów, 2 szalotki lub jedna mała cebula pokrojona w kosteczkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, przyprawa oregano, sól, pieprz.
Następnie dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, gotować na małym ogniu ok 20 min. Od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz, po zdjęciu z ognia dodać suszone oregano.
Sos wyłożyć na ciasto oraz dodać dodatki kto jak lubi, w moim przypadku pokrojony ser mozzarella.
Piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego :)
Sąsiad pewnie używa farina (mąka po włosku), a nie Florina.
OdpowiedzUsuńA pisanie mąka, mąka (farina) typu 00 jest bez sensu!
Przepraszam, moje nie dopatrzenie dzięki za wskazówkę.
OdpowiedzUsuńPyszny przepis i fajne zdjęcie, aż chce się biec do kuchni!
OdpowiedzUsuń