niedziela, 29 września 2013

Spaghetti z szynką



Kolejny przepis, który dostałam od niemieckiej gospodyni, prosty i szybki do przyrządzenia.



Spaghetti z szynką 

2-3 łyżkii masła, ząbek czosnku, 2 duże pieczarki, 200 g gotowanej szynki,   200 g słodkiej śmietany(30 proc), żółtko, 
2-3 łyżkami siarkowanego sera  może być gouda, sól, pieprz

   Masło rozpuścić na małym ogniu dodać pokrojony czosnek, lekko podsmażyć. W tym czasie pokroić pół cebuli w drobną kostkę i dodać do rozpuszczonego masła,wyjąć czosnek. 
Następnie dodać 2 duże pieczarki pokrojone w drobną kostkę.Wszystko razem lekko poddusić, gotowaną szynkę pokroić w drobne paseczki, dać do cebuli i pieczarek. 
 Słodką śmietanę  wymieszać dobrze ze żółtkiem oraz 2-3 łyżkami  sera, dać do szynki, Zgasić ogień  szybko wymieszać później  gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok 5 min)
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Kiedy sos będzie trochę za gęsty dodać odrobinę wody. Podawać do spaghetti 



Moja sugestia :

 Śmietankę oraz żółtko wyjąć z lodówki na pół godziny przed przyrządzeniem potrawy. Wtedy składniki będą mieć pokojową temperaturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz