Kolejny przepis, który dostałam od niemieckiej gospodyni, prosty i szybki do przyrządzenia.
Spaghetti z szynką
2-3 łyżkii masła, ząbek czosnku, 2 duże pieczarki, 200 g gotowanej szynki, 200 g słodkiej śmietany(30 proc), żółtko,
2-3 łyżkami siarkowanego sera może być gouda, sól, pieprz
Masło rozpuścić na małym ogniu dodać pokrojony czosnek, lekko podsmażyć. W tym czasie pokroić pół cebuli w drobną kostkę i dodać do rozpuszczonego masła,wyjąć czosnek.
Następnie dodać 2 duże pieczarki pokrojone w drobną kostkę.Wszystko razem lekko poddusić, gotowaną szynkę pokroić w drobne paseczki, dać do cebuli i pieczarek.
Słodką śmietanę wymieszać dobrze ze żółtkiem oraz 2-3 łyżkami sera, dać do szynki, Zgasić ogień szybko wymieszać później gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok 5 min).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kiedy sos będzie trochę za gęsty dodać odrobinę wody. Podawać do spaghetti
Moja sugestia :
Śmietankę oraz żółtko wyjąć z lodówki na pół godziny przed przyrządzeniem potrawy. Wtedy składniki będą mieć pokojową temperaturę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz