Zupa jest dietetyczna, jeśli damy jogurt naturalny zamiast śmietany, ale i tak ma swój niepowtarzalny smak i aromat.
Przepis dostałam od znajomej, która jest fanką cukinii...
Zupa z cukinii.
2-3 łyżki masła, pół cebuli pokrojonej w kostkę, pół marchewki ze tartej na tarce o dużych oczkach, młoda cukinia, 1 szklanka wody, pół kostki bulionowej sól i pieprz do smaku, 1-2 łyżki śmietanki słodkiej.
Na maśle podsmażyć cebulę dodać marchewkę oraz lekko je podusić.
Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka przykryć poddusić
ok 5 min razem z warzywami, dodać wody (z rozrobionym bulionem rosołowym ), tak żeby przykryła cukinię gotować cukinię do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz oraz jak przestygnie lekko zmiksować.
Jak kto lubi można pod koniec gotowania dodać łyżkę lub dwie śmietanki.
Freya93 |
Moja wskazówka: Zupę można ugotować na domowym rosole lub ugotować bulion z skrzydełek
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz