czwartek, 12 września 2013

Zupa z cukinii

    Dziś miałam wielką ochotę na jakieś danie z cukinii, więc zrobiłam na obiad zupę z tego warzywa.
Zupa jest dietetyczna,  jeśli damy jogurt naturalny zamiast śmietany, ale i tak ma swój niepowtarzalny smak i aromat. 
Przepis dostałam od znajomej, która jest fanką cukinii...
  
Zupa z cukinii.
   2-3 łyżki masła, pół cebuli pokrojonej w kostkę, pół marchewki ze tartej na tarce o dużych oczkach, młoda cukinia, 1 szklanka wody, pół kostki bulionowej sól i pieprz do smaku, 1-2 łyżki śmietanki słodkiej.

   Na maśle podsmażyć cebulę dodać marchewkę oraz lekko je podusić. 
Cukinię pokroić w kostkę i dodać do garnka przykryć poddusić 
ok 5 min razem z warzywami, dodać wody (z rozrobionym bulionem rosołowym ), tak żeby przykryła cukinię gotować cukinię do miękkości. 
Pod koniec gotowania  dodać sól, pieprz oraz jak przestygnie lekko zmiksować. 
Jak kto lubi można pod koniec gotowania dodać łyżkę lub dwie śmietanki.
                                                                                                                                                  Freya93

 Moja wskazówka: Zupę można ugotować na domowym rosole  lub ugotować bulion z skrzydełek 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz