Wówczas robię ciasto z owocami, często zmieniając owoce
i dodając jakiś dodatek żeby było niepowtarzalne.
Tym razem dałam truskawki i zrobiłam rzadki lukier cytrynowy, żeby było z nutką cytrynową.
Ciasto z owocami.
Miękkie masło( może być margaryna ale Kasia), niepełna szklanka cukru,cukier waniliowy,2 szklanki mąki pszennej (najlepiej przesiać przez sitko), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jaj ,4 łyżki słodkiej śmietanki,
ok. 500 g truskawek obrać z szypułek i przekroić na pół.
Żółtka oddzielić od białek (białką ubić na sztywną pianę).
Masło utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym na gładką masę, dodawać powoli żółtka cały czas ucierając. Gdy masa
maślano- żółtkowa będzie gładka, dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Gdy połączymy już mąkę z masą powoli dodawać ubitą pianę z białek nie przerywając mieszania.
Kiedy wszystkie składniki połączymy dodajemy 4 łyżki słodkiej śmietany.
Mieszamy dobrze, gdy otrzymamy jednolitą masę to ciasto wylewamy do formy.
Na wierzch układamy owoce.
Piec ok 45 minut w temp 180 stopni Celsjusza.
Freya93 |
Cytrynowa nutka.
Sok z cytryny, 3-4 łyżki cukru pudru.
Składniki dobrze utrzeć i posmarować letnie ciasto.
Moja sugestia:
1. Pamiętajmy że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
2. Owoce obtaczamy delikatnie w mące.
3. Kiedy ciasto będzie zbyt gęste to można dodać trochę więcej kremówki i uzyskać pożądaną przez nas gęstość.
4. Do obtoczenia truskawek użyłam mąki ziemniaczanej, dzięki temu owoce nie puściły soku w czasie pieczenia.
* To samo ciasto, ale inaczej podane i innymi owocami.
Freya93 |
Freya93 |
Mniam ... zjadłabym kawałek. Takie z truskawkami teraz to rarytas.
OdpowiedzUsuńU mnie zaczyna się sezon na truskawki :)
Usuń