Do tego zrobiłam krokiety z mięsa kurczaka i gotowanych warzyw.
Czerwony Barszcz
ok.1,5 litra rosołu z niedzielnego obiadu ( Mięso i warzywa odcedzić), 3 czerwone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, Vegeta, pieprz, łyżka octu winnego, sok z 1/2 cytryny, mała łyżeczka cukru.Buraki obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do rosołu. Ugotować, pod koniec dodać liść laurowy, ziele angielskie. Ugotowane buraki zmiksować w blenderze i dodać do zupy. Ponownie zagotować na małym ogniu, dać sok z 1/2 cytryny, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru. Doprawić do smaku pieprzem, Vegetą oraz przyprawą Maggi. Podawać do krokietów.
Krokiety
Farsz
Mięso z ugotowanego kurczaka obrać z kości, odcedzić warzywa z rosołu, podsmażyć 2-3 obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystkie składniki dobrze zmielić, wymieszać. Doprawić do smaku Vegetą, pieprzem.
Jak kto lubi można dodać garść startego sera żółtego.
Farsz zawinąć w usmażone naleśniki, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiany kolor.
Podawać z barszczem czerwonym..
Smacznego :)
Kuchnia na antypodach |
sliczne krokiety - wypasione ;)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam takie dania ;)
OdpowiedzUsuńJak u Mamy, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń