wtorek, 24 września 2013

Czerwony barszcz z krokietami.

   Z niedzielnego obiadu zostało mi około 1,5 litra rosołu i wczoraj pomyślałam  sobie żeby dziś zrobić barszczyk czerwony.
Do tego zrobiłam krokiety z mięsa kurczaka i gotowanych warzyw.

  
Czerwony Barszcz 
ok.1,5 litra rosołu z niedzielnego obiadu ( Mięso i warzywa odcedzić), 3 czerwone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, Vegeta, pieprz, łyżka octu winnego, sok z 1/2 cytryny, mała łyżeczka cukru.

Buraki obrać, pokroić na ćwiartki  i wrzucić do rosołu. Ugotować, pod koniec dodać liść laurowy, ziele angielskie. Ugotowane buraki zmiksować w blenderze i dodać do zupy. Ponownie zagotować na małym ogniu, dać sok z 1/2 cytryny, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru. Doprawić do smaku pieprzem, Vegetą oraz przyprawą Maggi. Podawać do krokietów.




Krokiety 
Farsz
Mięso z ugotowanego kurczaka obrać z kości, odcedzić warzywa z rosołu, podsmażyć 2-3 obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystkie składniki dobrze zmielić, wymieszać. Doprawić do smaku Vegetą,  pieprzem.  
Jak kto lubi można dodać garść startego sera żółtego.

Farsz zawinąć w usmażone naleśniki, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiany kolor.
Podawać z barszczem czerwonym.. 

Smacznego :)
                                                                               Kuchnia na antypodach


3 komentarze: