wtorek, 3 września 2013

Świderki z wędzonym łososiem i koperkiem.

Kolejny przepis z "The big book of the pasta".
To danie jest proste, szybkie i niezbyt drogie... 
Podane potrawy to jest dla 4 osób lub dwoje głodnych...

Fussili with smoked salmon and dill 

   450 g makaronu świderki,1-2 łyżki stołowe  masła (niesolone),1 mała cebula pokrojona w kostkę, 6-8 łyżek stołowych wina białego wytrawnego, 425 słodkiej śmietany,225 g wędzonego  łososia,2 łyżki posiekanego koperku plus kilka drobnych gałązek do ozdoby, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.

      W osolonej wodzie ugotować makaron al dente i odcedzić 
(nie polewać zimną wodą!).
Tymczasem stopić masło w dużym rondlu i dodać cebulę, gotować na małym ogniu, 5 minut lub aż zmięknie sporadycznie mieszać. Dodać wino,  doprowadzić do gotowania nadal gotować, aż zmniejszy się o dwie trzecie. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.  
  Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, aż lekko zgęstnieje. Pokroić wędzonego łososia do kwadraty lub paski, wymieszać w garnku. Na koniec dodać  koperek i sok z cytryny. Podawać natychmiast.

Smacznego.
                                                                     Freya93

3 komentarze:

  1. O nie to nie dal mnie śmietana + ryba = zawsze u mnie biegunka...:((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm... Każdy reaguje inaczej na różne połączenia składników..

      Usuń
    2. Dokładnie! Jednak danie na pewno smaczne, moze moznaby pominac sos, albo zrobic go np z pomidorow, tylko nie wiem jak smakowo losos+pomidor....

      Usuń