To danie jest proste, szybkie i niezbyt drogie...
Podane potrawy to jest dla 4 osób lub dwoje głodnych...
Fussili with smoked salmon and dill
450 g makaronu świderki,1-2 łyżki stołowe masła (niesolone),1 mała cebula pokrojona w kostkę, 6-8 łyżek stołowych wina białego wytrawnego, 425 słodkiej śmietany,225 g wędzonego łososia,2 łyżki posiekanego koperku plus kilka drobnych gałązek do ozdoby, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.
W osolonej wodzie ugotować makaron al dente i odcedzić
(nie polewać zimną wodą!).
Tymczasem stopić masło w dużym rondlu i dodać cebulę, gotować na małym ogniu, 5 minut lub aż zmięknie sporadycznie mieszać. Dodać wino, doprowadzić do gotowania nadal gotować, aż zmniejszy się o dwie trzecie. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, aż lekko zgęstnieje. Pokroić wędzonego łososia do kwadraty lub paski, wymieszać w garnku. Na koniec dodać koperek i sok z cytryny. Podawać natychmiast.
Smacznego.
Freya93 |
O nie to nie dal mnie śmietana + ryba = zawsze u mnie biegunka...:((((
OdpowiedzUsuńHm... Każdy reaguje inaczej na różne połączenia składników..
UsuńDokładnie! Jednak danie na pewno smaczne, moze moznaby pominac sos, albo zrobic go np z pomidorow, tylko nie wiem jak smakowo losos+pomidor....
Usuń