Domowe Chili con carne
1 cebula pokrojona w pół talarki1 papryka pokrojona w paski,
puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów obranych ze skórki oraz pokrojone cząstki,
ok 1/2 puszki kukurydzy( może być też mrożona),
2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
ok 500 mielonej wołowiny ( może być mięso mielone mieszane),
pieprz , Vegeta, przyprawa chili , kminek, rozmaryn. oregano,przyprawa maggi.
Cebulę podsmażamy na oliwie lub maśle tak żeby się zeszkliła dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz na końcu mięso mielone podduszamy trochę pod przykryciem na średnim ogniu
W tym czasie odsączamy czerwoną fasolę i dodajemy do mięsa po ok 5 minutach dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w cząstki kukurydzę przecier pomidorowy dobrze wymieszać. Poddusić wszystko razem parę minut na koniec doprawić do smaku przyprawą chili, pieprzem, Vegetą , dodać kminek rozmaryn oregano według uznania. Podawać z ugotowanym ryżem.
Freya93 |
Fajny przepis, ale niestety nie dla mnie, za ostry, nie mogę jeść chilli niestety...Niemniej jednak na pewno smaczne i raczej proste i szybkie danie!
OdpowiedzUsuńDołącz się do akcji: http://wkrajuktorynieistnieje.blogspot.com/2013/09/kulinarna-akcja-z-bloga-w-pustyni-bez.html