Spaghetti alla Carbonara.
450 g spaghetti, 2 łyżki oliwy z oliwek, 225 g wędzonego boczku pokrojonego w paski, 4 jajka, 5 łyżek słodkiej śmietany, 2 łyżki startego parmezanu lub inny twardego sera,sól i pieprz.
Spaghetti ugotować all dente, odcedzić. Jajka, śmietanę oraz sól i pieprz dobrze roztrzepać.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojony w paski boczek, lekko przysmażyć, później dodać spaghetti.
Lekko przysmażyć na małym ogniu, dodać masę jajeczną i połowę startego sera, szybko wymieszać aż do spięcia się masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem posypać resztą sera i natychmiast podawać.
Moja uwaga: Dodałam do tej potrawy pikantną kiełbasę, uważam że doskonale pasuje do spaghetti. Zamiast boczku to można dodać też pokroją w paseczki gotowaną szynkę
Jedno z moich ulubionych dan!Narobiłas mi smaka wiec musze zrobic!Dzieki za przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie,a Twoje wygląda obłędnie przepysznie,pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuń