czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasto Amerykanin

   To ciasto jest naprawdę świetne ponieważ długo zachowuje swoją świeżość  i do ostatniego kawałka jest mięciutkie. Jest troszeczkę pracochłonne, ale myślę że warto jest poświęcić nieco czasu i upiec je na święta lub też do niedzielnej kawy ale to ciasto zawsze robię tylko na święta Bożego Narodzenia


Ciasto Amerykanin
 
5 jaj,
1szkl cukru,
2szkl mąki,
1i 1/2 szklanki oleju,
2 płaskie łyżeczki cynamonu,
2 płaskie łyżeczki kakao,
2 łyżeczki sody oczyszczanej,
1kg jabłek pokrojonych w kostkę,
szklanka pokrojonych orzechów
laskowych, włoskich,
szklanka pokrojonych migdałów,
ok 1 garść rodzynek,
 
Ciasto Amerykanin to jest te pokrojone w kostkę
 
Białka i cukier ubić razem na sztywną pianę.
Dodać żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
Dodawać porcjami: przesianą mąkę z cynamonem i kakao.
Całość wymieszać.  Następnie dodawać powoli olej cały czas ucierając masę.
Przełożyć do blaszki o wymiarach:35x25,
stawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest upieczone.
Po wystygnięciu na wierzch ciasta zrobić polewę
i udekorować wg własnego gustu.
 
P.S. Zapraszam na swój fan page na Facebook. Zamieszczam tam więcej zdjęć oraz ciekawostek z kuchni na antypodach. 

5 komentarzy:

  1. Dziękuję :) To ciasto robię zawsze na Boże Narodzenie i zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń