środa, 21 stycznia 2015

Bajaderki

  Czasem tak się zdarza, że zostaje nam dużo ciasta i nie wiemy co zrobić. W takich przypadkach mielę ciasto ( bez kremu i polewy) i robię bajaderki.  Ostatnio zrobiłam te ciastka z resztek  piernika i dodałam trochę  herbatników.


Bajaderki
 
600 g zmielonych resztek ciasta,
1/2 kostki masła,
100 g zmielonych orzechów,
2-3 łyżki powideł
 

Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Orzechy, zmielone resztki ciast i cukier, 
wymieszać razem z roztopionym masłem,
dodać powidła śliwkowe.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.
Wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Jeśli masa będzie za rzadka można dodać wiórka kokosowe.
Formować kuleczki o wielkości orzecha laskowego.
Przed zjedzeniem najlepiej wstawić 
na  kilka godzin do lodówki.
 
 

2 komentarze: