poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Fritata z warzywami

  Fritata świetny pomysł na resztki warzyw co zostały w lodówce, a do tego szybki sposób na lekki obiad w upalne dni lub ciepła kolację. Inspirację na to danie zasięgnałam z strony
http://www.mccormick.com/Recipes/Breakfast-Brunch/Broccoli-and-Potato-Frittata . Często bywa że nie trzymam się sztywno przepisu lecz dodaję jeszcze swoje składniki co znalajdę w lodówce.


 Fritata z warzywami
 
6 jaj,
1/4 szklanki mleka,
ok 100 g startego sera   żółtego,
4-5 ugotowane ziemniaki,
1 ugotowany brokuł,
1 cebula,
1-2 pieczarki,
1/2 papryki zielonej pokrojonej w paski,
sól, pieprz,
rozmaryn,oregano,
tymianek.
 
 
 
Jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz wymieszać za pomocą miksera.
Ziemniaki pokroić na plasterki, brokuł podzielić na różyczki,
cebulę pokroić w drobną kostkę oraz zeszklić,
dodać pieczarki i lekko podsmażyć.
Pomidor oraz paprykę pokroić na plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
Na dnie ułożyć plasterki ziemniaków,
a nastepnie cebulę z pieczarkami, brokuł.
Następnie dodać pokrojone pomidory i paprykę oraz
zalać wszystko masą jajeczno- serową.
Wierzch zapiekanki posypać serem wg uznania.
Zapiekać ok 30 miniut w temperaturze 200 stopni.
Przed wyjęciem sprawdzić czy masa jajeczno- serowa
 się ścieła w środku.
Jeśli nie ,to przykryć folia aluminiową
oraz wstawić na ok 10 minut do piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz