niedziela, 3 sierpnia 2014

Domowy makaron

    Nie tak dawno dostałam od teściowej maszynkę do krojenia makaronu. Ucieszyłam się gdyż od jakiegoś czasu planowałam zrobić domowy makaron do rosołu. Mąż często wspominał jak jego mama robiła makaron do rosołu. Z ulotki również dowiedziałam się że można zrobić domowe spaghetti, wstążki i także rozwałkować ciasto oraz zrobić ravioli ale nie wiem jeszcze czy faktycznie wykorzystam wszystkie funkcje tej maszynki.
Na początek zrobiłam makaron do rosołu a co dalej będzie zobaczymy...:)

 
 


Makaron
 
500 g mąki pszennej,
6-8 jaj
odrobina soli
 
Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę.
W środku zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać soli.
Zagarniamy mąkę do środka i wyrobić ciasto.
Ciasto na makaron wyrabia dość długo,
początkowo lepi się do rąk ale z czasem odstaje od rąk i stolnicy.
Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie elastyczne.
Jeśli ciasto jest dość rzadkie to można dodać nieco mąki,
ale wówczas po każdym dodaniu mąki trzeba o 10 minut dłużej,
a na koniec uformować kulę.
Ciasto odstawić na ok 15 min pod przykryciem
" żeby wypoczęło" oraz pokroić niewielkie porcje.
Na posypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować,
 tak żeby miało ok 3 mm grubości.
Pokroić na pasy o szerokości ok 8-10 cm.
Posypać mąką oraz ułożyć je równo jeden na drugim,
Kroić ostrym nożem w bardzo cienkie kluseczki 2-3 mm.
Od razu potrząsać, aby każda nitka była osobna.
Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem soli oraz 2-3 łyżek oleju przez ok 3-5 minut.
 
    


4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty przepis na makaron, który robię od dawna :)

      Usuń
  2. Domowy makaron jest bezapelacyjnie najlepszy.

    OdpowiedzUsuń