piątek, 20 czerwca 2014

Śledzie po cygańsku

Od czasu kiedy jestem na emgiracji to polubiłam  sałatki śledziowe. Rzadko je przerządzam, gdyż  pare osób w rodzinie męża  lubi śledzie. Niestety mój mąż nie przepada za nimi, ale  robię jak przyjeżdża do nas moja teściowa.

Śledzie po cygańsku
 
1/2 kg śledzi ( matjasy)
100 g koncentratu pomidorowego,
2 cebule,
1/4 szklanka oleju,
1 duża garść rodzynek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sok z 1/2 cytryny.
 
 
 
Śledzie opłukać, odstawić na 2-3 godziny w zimnej wodzie żeby się wymoczyły.
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
Olej rozgrzać oraz podsmażyć cebulę do momentu kiedy stanie się szklista.
Dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki, liść laurowy, ziele angielskie.
Wymieszać zostawić do wystygnęcia.
Śledzie pokroic w paski.
Wszystkie składniki wymieszać w salaterce oraz doprawić do smaku pieprzem.
Odstawić na noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz