czwartek, 12 czerwca 2014

Cytrynowo- tymiankowy kurczak z ziemniakami

   Świetna kompozycja cytryny i tymianku oraz delikatna pierś kurczaka. Lekkie i prosty przepis na obiad.
 Do tej potrawy można użyć czerwone ziemniaki.
 Przepis pochodzi z książki "Basics your best -ever Chicken cookbook"


Cytrynowo- tymiankowy kurczak z ziemniakami.
 
1 kg małych ziemniaków,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka świeżego tymianku,
2 ząbki czosnku,
4 piersi z kurczaka,
1 cytryna pokrojona w cieniutkie plasterki,
dodatkowo świeży tymianek do dekoracji.
sól i pieprz do smaku
 
 
Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć natrzeć zmiażdżonym czosnkiem oraz niewielką ilością tymianku.
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie
przez 5-7 minut i odcedzić
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy oraz podsmażyć  ziemniaki przez 8-10 minut,średnim ogniu.
Pod koniec dodać posiekany tymianek, sól, pieprz
Podsmażone ziemniaki trzymać w ciepłym miejscu
( Trzymałam ziemniaki w nagrzanym piekarniku do 160 stopni).
Na tej samej patelni uzupełnić oliwę i smażyć pierś kurczaka (ok 7 minut ) na złoty kolor.
Dać cieniutko pokrojone plasterki cytryny i dusić razem przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu, do czasu kiedy cytryna zmięknie.
Na koniec pierś kurczaka dodać do ziemniaków.
( Dodatkowo trzymałam jeszcze w piekarniku przez 15 minut)

1 komentarz: