niedziela, 29 czerwca 2014

Cytrynowy piegusek z gruszką

   Zaczęły się wakacje ale nie za bardzo się cieszę, gdyż tutaj
jest zima czytaj pora deszczowa. 
W ostatni dzień szkoły Janet nasza nauczycielka powiedziała, żeby w piątek przynieść coś na poranną kawę lub  herbatę.
Większość uczniów przyniosła kupne ciastka, chipsy, colę. ale parę osób przyniosło domowe jedzenie.
Na ten dzień upiekłam ciasto Cytrynowy Piegusek z gruszką. Przepis pochodzi z moich zapisków.
 

 
Cytrynowy Piegusek z gruszką.
 
30 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki drobnego cukru,
1/2 kostki masła,
4 jajka,
3 łyżki śmietany,
sok z jednej cytryny,
skórka starta z jednej cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 łyżek maku,
1 duża gruszka pokrojona w półplasteki
 
 

Masło, żółtka,  cukier oraz  skórkę startą z cytryny
 utrzeć na gładką masę.
Cały czas ucierając dodawać sok z cytryny oraz śmietanę.
Mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia
 przesiać przez sito.
Dodawać do masy cały czas ucierając, następnie dać mak. Wymieszać
Białka ubić na sztywną pianę oraz delikatnie wymieszać z masą.
Przełożyć do formy o średnicy 20 cm lub 22 cm.
Na wierzch poukładać plasterki gruszki lekko wciskając w ciasto.
Piec  w temp 180 stopni,przez ok 50 minut.
Przed końcem sprawdzić czy ciasto jest upieczone
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz