sobota, 3 maja 2014

Croissant z szynką i pieczarkami

 Dziś rankiem, kiedy się obudziłam czekała na mnie niespodzianka..
Mój mąż przygotował mi na śniadanie Croissant z szynką i pieczarkami.   Mąż wykorzystał przepis z  majowego wydania Recipes+
Były naprawdę pyszne i polecam ten przepis dla wszystkich mężów, żeby przygotowali też niespodziankę dla swych żon :)



Croissant z szynką i pieczarkami.
 
4 Croissanty,
4 plasterki sera żółtego,
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
50 g pieczarek pokrojonych na plasterki,
200 g szynki pokrojonej w plastry,
8 małych pomidorków pokrojonych w plasterki,
łyżeczka natki z pietruszki do dekoracji
 
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni,
 włożyć croissanty przekrojone na pół do piekarnika.
Na dolną część croissant położyć plaster sera żółtego
 i trzymać w nagrzanym piekarniku
ok 3 minut lub do czasu kiedy ser się rozpuści.
W między czasie do gorącej patelni dać łyżkę oliwy
 oraz dodać pokrojone w plasterki pieczarki,
smażyć ok 5 minut lub do czasu kiedy będą miękkie.
 Następnie dać szynkę oraz pomidory,
 smażyć ok 3 minut lub do czasu gdy będą ciepłe w środku. Wymieszać wszystko delikatnie z posiekaną natką pietruszki.  Szynkę, pomidory i pieczarki ułożyć na roztopionym serze,
przykryć górną częścią Croissant. 
Podawać ciepłe croissant z kawą lub sokiem pomarańczowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz