piątek, 22 listopada 2013

Udka zapiekane z warzywami

  Świetny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Przepis pochodzi z książki : "Simply Heaven"

 Udka zapiekane z warzywami 

20 g masła, 1 łyżka oleju,  1 kg udek z kurczaka, 4 marchewki pokrojone na  plasterki o grubości 1,5 cm, 2 cebule pokrojone w ósemki,
 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paski  1/2 szklanki wina białego wytrawnego, 1/3 bulionu z kurczaka,  1 duża łyżka musztardy  (wg uznania), 2 liście laurowe, mała łyżeczka szałwii
 (niekoniecznie), sól i pieprz do smaku, 500 g ziemniaków pokrojonych duże kostki, 1 szklanka mrożonego groszku zielonego, 200 g śmietany kremówki, ok 200 g sera żółtego,  jajko, 
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki.






Na  głębokiej patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć udka kurczaka na złoty kolor (8-10 minut), odlać powstały sos,ale pozostawić tylko jedną łyżkę wywaru. 
Kurczaka trzymać w ciepłym miejscu najlepiej w lekko nagrzanym piekarniku. 
 Na  łyżce pozostałego wywaru podsmażyć cebulę, marchew
 i paprykę, smażyć ok 3 minuty, dać  wino i dusić do czasu,
 kiedy wyparuje do połowy. 
Następnie dodać ziemniaki, groszek, udka kurczaka oraz bulion rosołowy, liść laurowy, sól i pieprz do smaku, natkę pietruszki,szałwię, musztardę i dusić pod przykryciem ok 25 minuty.
 W między czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Śmietanę wymieszać z jajkiem i 100 g sera żółtego.
Kiedy już wszystko na patelni będzie miękkie, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać równomiernie  sosem śmietanowym oraz posypać serem żółtym. Zapiekać ok 10 minut lub aż potrawa się zarumieni na złoty kolor 



Moja sugestia: Można dodawać różne warzywa wg własnego gustu.
Nie używam bulionu rosołowego, ale za to dodaję wodę rozrobioną z Vegetą.

1 komentarz: