piątek, 1 listopada 2013

Ryżowy śmietnik

     Pierwszy raz to danie robiłam jak pracowałam w Augsburgu, ale ostatnio, gdy wróciłam z pracy musiałam zrobić na obiad
 i przypomniałam sobie o tej potrawie. 
Do tego dania można dodać to co się ma zamrażarce lub wykorzystać sezonowe warzywa.

 Ryżowy śmietnik 
200 g ugotowanego  ryżu, 500 g mięsa mielonego, 1/2 papryki czerwonej, fasolka szparagowa, pokrojona w kostkę cebula, 1/2 pokrojonej w kostkę marchewki.




 Cebulę podsmażyć na oliwie, kiedy się lekko zeszkli dodać mięso mielone, podsmażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, dodać paprykę, marchew, fasolkę szparagową dusić pod przykryciem ( w razie potrzeby dodać trochę wody).
 Gdy już wszystkie warzywa będą miękkie dodać ryż, dobrze wymieszać chwilę poddusić wszystko razem, przyprawić do smaku Vegetą i pieprzem. Podawać na ciepło 
P.S Do potrawy można dodać również kukurydzy z puszki lub mrożoną.

 Smacznego 

2 komentarze:

  1. Dzisiaj robię :D aa jakiś czas temu zrobiłam, ale z makaronem - rurkami zamiast ryżu - cudowny smak :) wypróbuj kiedyś z makaronem - polecam!

    OdpowiedzUsuń