środa, 6 listopada 2013

Gulasz wołowy na piwie

   
   Przepis ten pochodzi z  Kuchni Polskiej, która ma ponad 50 lat! 
Pożółkłe, rozlatujące się kartki tworzą nie powtarzalny klimat.. 
Mnóstwo polskich receptur, które nie pozwalały Polakom na emigracji zapomnieć swojskich smaków...
Dziś chłodny deszczowy dzień więc  podałam:



Gulasz wołowy na piwie

500 g wołowiny na gulasz,2 cebule,1 papryka czerwona, 
1 marchewka, szczypta ostrej papryki pieprz Vegeta ,2 ząbki czosnku,1 szklanka piwa, 1 łyżka czubata mąki, 2-3 łyżki słodkiej śmietany, olej lub oliwa z oliwek, łyżka margaryny.


Podsmażyć mięso na patelni na rozgrzanym tłuszczu. 
Kiedy się lekko zrumieni, dodać pokrojoną cebulę, paprykę pokrojoną w paski oraz marchew pokrojoną w kostkę.
Wszystko razem poddusić,zalać piwem, resztę uzupełnić wodą Przykryć pokrywką i dusić, aż mięso będzie miękkie. 
Jeśli nam zbyt dużo wody odparuje,to dolać troszkę do potrawy.
Na małej patelni rozgrzać margarynę oraz podsmażyć na niej na brązowy kolor mąkę. Kiedy już na mąka lekko zbrązowieje to dać 2-3 łyżki śmietany oraz lekko rozprowadzić z wywarem z gulaszu dodać następnie do gulaszu zagęszczając sos. Jeśli sos będzie 
zbyt gęsty dodać nieco wody aż uzyskamy pożądaną konsystencję. 
Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dodać wszystkie przyprawy.
Podawać z makaronem lub ziemniakami 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz