sobota, 2 listopada 2013

Zapiekane gołąbki Eli

    Otwierając ten blog chciałam podawać tutaj przepisy kuchni australijskiej, widzę że najczęściej robię potrawy kuchni polskiej ale na antypodach.
 To już nie moja wina tylko męża i  domaga się polskich potraw uważając, że jest najlepsza i najsmaczniejsza kuchnia na świecie!
Dziś zrobiłam gołąbki, ale nie co inaczej niż zwykle bo zamiast ugotować w wielkim garze to je upiekłam w piekarniku ...


GOŁĄBKI ZAPIEKANE ELI 

kapusta świeża (około 15 liści), 1 kg.mięsa mielonego
 (wołowo - wieprzowe), 4 średnie cebule, 2 saszetki ugotowanego ryżu, jajko, sól, pieprz, Vegeta



 Mięso mielone połączyć z ryżem,jajkiem i zeszkloną cebulką
.Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. 
W kapuście obkroić na około głąb i obgotować we wrzątku.Liście powinny być miękkie, aby przy zawijaniu nam nie popękały. Porcje nadzienia nakładać na liściach kapusty.Boki liści zawinąć do środka,a następnie zwijać w ciasne rulony.
Tak przygotowane gołąbki obsmażyć na oleju.Włożyć do brytfanki  lub naczynia żaroodpornego,zalać bulionem (tak aby przykryło 1/3 gołąbka),przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Pokrywę zdjąć dopiero gdy gołąbki są miękkie i zostawić jeszcze na kilka minut aby nadmiar bulionu odparował i żeby się zarumieniły. 

 P.S Gołąbki można zrobić też kaszy gryczanej.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz