niedziela, 8 lutego 2015

Drożdżowa plecionka


Jakiś czas temu na profilu FB zobaczyłam bardzo ciekawy filmik, który pokazuje różne sposoby zaplatania ciasta drożdżowego.
Z początku myślałam, że to jest dość trudne ale później okazało,
 że jest dosyć łatwe. Nie opublikuję tego  filmiku ze względu na poszanowanie praw autorskich, ale postaram się wytłumaczyć własnymi słowami.   
  Zacznę od ciasta. Od ponad 15 lat robię ciasto drożdżowe tylko
z jednego przepisu i zawsze pięknie mi wyrasta. Przypomnę,
że bardzo ważne jest żeby wszystkie składniki miały jednakową pokojową temperaturę.  Bardzo ważne jest też żeby ciasto było dobrze wyrobione i co najważniejsze i " ciasto podczas wyrabiania odchodziło się do ręki"
Zazwyczaj ciasto wyrabiam ok 20 minut i odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto drożdżowe.
1 kg mąki ( + dodatkowo dużą górką),
1/2 l ciepłego mleka,
niepełna szklanka cukru,
cukier waniliowy,
1/4 szklanki roztopionego masła,
kostka świeżych drożdży
1 całe jajo + 2 żółtka

Odlać 1/2 szklanki ciepłego mleka dodać po łyżce mąki
i cukru oraz wymieszać.
Mąkę przesiać w głębieniu wbić jajko oraz dodać żółtka.
 Wsypać cukier i cukier waniliowy.
Wlać roztopione masło oraz resztę ciepłego mleka.
Wszystko wymieszać, a na koniec dodać rozrobione drożdże.
 Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Od czasu do czasu zagnieść ciasto i przykryć czystą ściereczką.
Przygotować czystą stolnicę.
Bułeczki ósemki



1 .Urwać dłonią sporą garść ciasta i rozwałkować ( taka jaka na kopytka)

2. Z wałka uformować Literę P

3.Końcówkę ciasta przepleść pod spodem brzuszka litery P ( zostawić trochę ciasta na końcu).

4. Następnie skrzyżować kółko w kształt ( liczby 8)

5. a pozostawioną końcówkę wcisnąć w brzuszek ósemki.
 Pozostawić do ponownego wyrośnięcia




Kłos

1. Uformować z ciasta osiem wałeczków ( mniej więcej tej samej grubości)

2. Wszystkie wałeczki zlepić na górze

3. dwie pierwsze  wałeczki  skrzyżować ze sobą i przełożyć w środek

4. tak samo postąpić z resztą wałeczków ciasta cały czas biorąc wałeczki z zewnątrz krzyżując i przekładając je do środka tworząc kłos
 
 
Gotowe bułki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury ok 180 stopni i piec aż się ładnie zarumienią ( ok 20 min) lub piec do suchego patyczka.

Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym żółtkiem lub po wyjęciu pędzel do smarowania ciast namoczyć w zimnej wodzie i posmarować ciasto ( zapobiegnie tworzeniu się twardej skórki po wystygnięciu)

 Z góry przepraszam, jeśli nie wyjaśniłam zbyt dokładnie ale mam nadzieję ze fotografie pokażą jak postępować.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz