sobota, 31 sierpnia 2013

Chili Con Carne

Przepis znalazłam na niemieckiej stronie  internetowej.Warto zrobić w domu samemu bez korzystania gotowej przyprawy.



Domowe Chili con carne
1 cebula pokrojona w pół talarki
1 papryka pokrojona w paski,
puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów obranych ze skórki oraz pokrojone cząstki,
 ok 1/2 puszki kukurydzy( może być też mrożona),
2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
ok 500 mielonej wołowiny ( może być mięso mielone mieszane),
pieprz , Vegeta, przyprawa chili , kminek, rozmaryn. oregano,przyprawa maggi.

Cebulę podsmażamy na oliwie lub maśle tak żeby się zeszkliła dodajemy paprykę pokrojoną w paski oraz na końcu mięso mielone podduszamy trochę pod przykryciem na średnim ogniu
W tym czasie odsączamy czerwoną fasolę i dodajemy do mięsa po ok 5 minutach dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w cząstki kukurydzę przecier pomidorowy dobrze wymieszać. Poddusić wszystko razem parę minut na koniec doprawić do smaku przyprawą chili, pieprzem, Vegetą , dodać kminek rozmaryn oregano według uznania. Podawać z ugotowanym ryżem.



                                                                 Freya93


1 komentarz:

  1. Fajny przepis, ale niestety nie dla mnie, za ostry, nie mogę jeść chilli niestety...Niemniej jednak na pewno smaczne i raczej proste i szybkie danie!
    Dołącz się do akcji: http://wkrajuktorynieistnieje.blogspot.com/2013/09/kulinarna-akcja-z-bloga-w-pustyni-bez.html

    OdpowiedzUsuń