czwartek, 15 września 2016

Udka marynowane z pieczonymi ziemniakami.



Nie tak dawno właśnie przeglądałam swoje książki kucharskie i przypadkiem znalazłam książkę pt Mała Szkoła Gotowania. Przypomniałam swoje pierwsze potrawy, które gotowałam właśnie z tej książki. Przepisy proste, nieskomplikowane, wszystkie etapy przygotowania pokazane w obrazkach krok po kroku.. Jednym z mych ulubionych potraw  był przepis na marynowanie udka kurczaka  z pieczonymi ziemniakami... Pyszne aromatyczne z chrupiącą skórką... a do tego polecam surówkę z kapusty lub jakąś sezonową sałatkę



Udka marynowane z pieczonymi ziemniakami.

na 2 osoby

2 Udka kurczaka,
3 łyżki oleju,
4 łyżki sosu sojowego,
1 drobno pokrojony ząbek czosnku,
mała łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz
1/2 kg mrożonych ziemniaków lub frytek.



Udka kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.
Przygotować marynatę:
Olej wymieszać z sosem sojowym.
Dodać drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz, cukier
i paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać.
Osuszone udka kurczaka włożyć do miski
i zalać marynatą i wymieszać.
Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do temp 200 stopni.
Udka ułożyć na blasze, polać resztą marynaty.
Piec około 45 minut lub do czasu kiedy już będą gotowe.
Ziemniaki lub frytki upiec wg przepisu na opakowaniu.
Podawać z surówką lub sezonową sałatką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz