poniedziałek, 19 września 2016

Placki naleśnikowe z jabłkami.


Kolejny przepis z mojej pierwszej książki kucharskiej " Mała szkoła gotowania". Tym razem zdecydowałam się wypróbować przepis na Placek naleśnikowy z jabłkami.
Przepis nie skomplikowany ale jest nieco pracy przy odwracaniu placka ponieważ tą czynność robimy podobnie jak przewracamy omlet. Trochę skomplikowane, ale  z czasem co raz to łatwiej wychodzi i oczywiście efekt jest przepyszny! Polecam.

Placek naleśnikowy z jabłkami.

Na 4 placki

4 jajka
3/8 (ok 375l) l mleka,
150 g mąki,
50g cukru
szczypta soli,
sok z cytryny,
750g jabłek,
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne.
Pokroić na małe cząstki i skropić sokiem  z cytryny.
Mleko, jajka, mąkę, cukier wymieszać mikserem.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzać patelnię oraz rozpuścić łyżkę masła.
Do gorącego masła wsypać łyżkę cukru
 i zrumienić na jasnobrązowy kolor.
Zmniejszyć nieco ogień i poukładać dookoła patelni cząstki jabłek.
Trzymać na  małym ogniu niecałą minutę,
nalać cienką warstwę ciasta naleśnikowego.
Smażyć około 2 minut.
Na patelnię nałożyć pokrywkę i szybkim ruchem odwrócić
do góry dnem i wyrzucić placek na pokrywkę.
Patelnię postawić z powrotem na ogniu.
Z pokrywki zsunąć placek naleśnikowy na patelnię.
Smażyć 2 minuty. 
W ten sposób robić do wykorzystania składników.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz