piątek, 26 lutego 2016

Zupa z ziemniaków i cukinii

Tą pyszną a zarazem prostą w wykonaniu zupę pierwszy raz jadłam w włoskiej restauracji Casa D' Bruzzo. Na prośbę męża spróbowałam zrobić podobną w smaku w domu i... wyszła mi jeszcze pyszniejsza !


Zupa z ziemniaków i cukinii

ok 1,5 litra rosołu,
4 średnich ziemniaków,
1 marchew,
1 średnia  młoda cukinia,
ok 300 g pomidorów
1 cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku,
posiekana natka pietruszki,
starty parmezan do posypania ( niekoniecznie)

 

Ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę,
Pomidory umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Wywar z rosołu zagotować, dodać ziemniaki i marchew.
Po 10 minutach dodać cukinię oraz pomidory.
Gotować wszystko do czasu kiedy warzywa będę miękkie.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na małej patelni rozgrzać masło  i podsmażyć cebulkę na szklany kolor.
Kiedy już cebulka będzie  miała szklany kolor to wlać jedna chochelkę zupy.
Podgotować wszystko razem około 1-2 minuty.
Połączyć z resztą zupy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z posiekaną natką i startym parmezanem.


P.S Jeśli zupa wyjdzie wam zbyt gęsta to możecie dolać nieco przegotowanej wody.


3 komentarze: