poniedziałek, 29 lutego 2016

Zapiekany makaron z mięsem wg przepisu teściowej.


Wśród starych przepisów, które dostałam od teściowej znalazłam parę które naprawdę mnie zainteresowały, jednych z nich jest Zapiekany makaron z mięsem. Nie dawno właśnie spróbowałam w swojej kuchni i naprawdę jest smaczny i pożywny. Uważam iż to danie najlepiej jest podawać chłodnych porach roku.


Zapiekany makaron wg przepisu teściowej.

ok 450 g makaronu świderki,
500g wołowego mięsa mielonego,
425g pokrojonych pomidorów,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego,
1/2 szklanki startego sera żółtego,
2 łyżki oleju,
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonego oregano,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz.


Czosnek obrać i drobno posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać olej i podsmażyć czosnek przez parę sekund.
Dodać mięso, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, przyprawy ,cukier, sól i pieprz.
Przykryć i dusić przez 20 min na małym ogniu.
W tym czasie ugotować makaron na półtwardo.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem.
Ugotowany makaron odcedzić.
Połowę makaronu wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Na pierwszą warstwę makaronu dać gotowe mięso z pomidorami.
Posypać połową sera żółtego, przykryć resztą makaronu.
Na wierzch rozsmarować sos serowy i na wierzch dać resztę sera żółtego.
Zapiekać  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 min.

sos serowy.
2 łyżki masła,
2łyżki mąki,
1 i 1/4 szklanki zimnego mleka,
1/2 szklanki startego sera mozzarella,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz mielony,
1 ubite jajko
 
Masło rozpuścić oraz podsmażyć mąkę.
Nie rumienić!
Powoli dodawać mleko cały czas mieszając tak żeby nie tworzyły się grudki.
Kiedy już wlejemy ostatnią partię mleka, zagotować i wyłączyć ogień.
Dodać startą mozzarella, wymieszać.
Odstawić na 2-3 minuty do ostygnięcia.
Dodać rozmącone dobrze jajko i szybko wymieszać.
(Nie gotować ponownie!)











2 komentarze: