sobota, 18 października 2014

Lasagne Bolonese

  Sekretem dobrej lasagne jest dobrze przyprawiony sos Bolognese, cienko rozłożony na plastrach lasagne, więc sos  wystarczy na wszystkie warstwy, a kremowy sos beszamel wspaniale łączy się z makaronem i mięsem..
 Mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć iż to jeden z najlepszych przepisów jaki znalazłam !
Przepis wykorzystałam z książki Mary Gwynn  "The busy mum's cookbook"

Lasagne Bolognese

opakowanie lasagne,
ok 150 g startego sera mozzarella
 lub inny starty ser żółty,

sos Bolognese

500 g mięsa wołowego ( może być wołowo- wieprzowe)
100 g boczku pokrojonego w kostkę
2-3 ząbki czosnku,
1 pokrojona w kostkę  cebula
1 puszka pokrojonych pomidorów,
50 ml oliwy  z oliwek,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
100 ml mleka,
200 ml białego wina  
gałka muszkatałowa, pieprz czarny
bazylia, tymianek, oregano, Vegeta

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek,
dodać pokrojoną cebulę lekko zeszklić.
Następnie dodać posiekany drobno czosnek,
 trzymać aż poczujemy zapach ( ok 20sekund).
Dodać boczek, wymieszać, potem dać mięso mielone,
wymieszać, podsmażyć aż zmieni kolor.
Potem wlać mleko i dusić ok 5-10 minut pod przykryciem.
Następnie dodać wino i dusić ok 15 minut.
Na koniec dodać pomidory z puszki,
 trzymać na małym ogniu ok 30 minut. 
Od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy,
przyprawy i odstawić na bok.

 
Sos beszamelowy.

1 łyżka masła lub margaryny,
 czubata łyżka mąki,
 300 ml mleka,
ok 100 g tartego sera żółtego,
 1 jajko
 
Ważne : Jajko i mleko muszą mieć temperaturę pokojową!

W średnim garnku roztopić tłuszcz oraz dodać łyżkę mąki.
Szybko wymieszać oraz powoli , partiami dodawać mleko,
nie przerywając mieszania ( żeby nie porobiły się grudki)
Kiedy już wykorzystamy to zagotować oraz odstawić
na około 5-10 minut do ostygnięcia.
Następnie dodać jajko i  dobrze wymieszać trzepaczką,
Dodać ser żółty oraz sól i biały pieprz do smaku.


Przełożenie lasagne :

 Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć 1 warstwę lasagne.
Na wierzch dać cienką warstwę sosu bolognese.
Przykryć płatami lasagne oraz na wierzch dać 1/2 sosu beszamel,
przykryć kolejną warstwą lasagne.
Wyłożyć resztę sosu bolognese oraz przykryć płatami lasagne
na sam koniec, na sam wierzch wylać resztę sosu beszamel,
posypać serem mozzarella.
Zapiekać w temperaturze ok 200 stopni aż się zarumieni.


 

1 komentarz:

  1. Jak dawno już lasagne nie jadłam, a jesień idealnie pasuje na takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń