sobota, 15 lutego 2014

Cukinia po szwajcarsku i placuszki z cukinii

Zaczyna się sezon na cukinię !
Cukinia jest jednym z najbardziej ulubionych warzyw jakie uwielbiam jeść pod każdą postacią.

W moim ogródku właśnie już zaczęłam zbierać pierwsze plony tego warzywa.
  Dziś podam wam dwa przepisy na cukinię. Jeden na pewno znacie z własnych receptur, a cukinia po szwajcarsku pochodzi z
książki Henryka i Danuty Dębskich  " Kuchnia domowa.
Potrawy z warzywami przez cały rok"  To jest opasłe tomisko z przepisami na niemal wszystkie warzywa jakie rosną w ogrodzie.
 
Smażona cukinia.

 1 młoda cukinia,
2-3 jaja ,
 mąka,
sól, pieprz, papryka mielona,
 czosnek granulowany.

 Cukinię umyć i pokroić w plasterki ok 0.5cm posolić, dodać pieprzu, czosnku granulowanego, paprykę w proszku. Każdy plasterek przyprawić wg smaku. Odstawić na pół godziny,
 a wytworzony sok wylać. Obtoczyć w rozmąconym jajku, potem w mące i dać na gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
 
 
 
W oryginalnym przepisie na cukinię po szwajcarsku jest podane, że trzeba dać łyżeczkę sosu Worcestershire, ale nie miałam w domu więc dodałam jedynie 2-3 łyżki wina białego wytrawnego. 
 
Cukinia po szwajcarsku
 
1k cukinii
3-4 łyżki mąki
2-3 jajka,
2 łyżki ketchupu,
 łyżeczka sosu Worcestershire,
15-20 dag sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
olej lub oliwa z oliwek do smażenia.
 
Cukinię umyć i pokroić na plasterki, posypać solą i pieprzem odstawić na około godziny.
Oprószyć mąką.  Jajka wymieszać z sosem Worcestershire, keczupem, startym serem żółtym. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć jasnozłoty kolor.
 
 
 
 

3 komentarze:

  1. hymm dziwne, cukinia w lutym na ogródku??

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jest już końcówka lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wiele wyjaśnia ; )

    OdpowiedzUsuń