środa, 11 grudnia 2013

Sałatka ziemniaczana z oliwkami i jajkiem

   Ta sałatka pochodzi z przepisu "400 Appetizer & Party recipes"
Jest idealna na każdą okazję czy na przyjęcie urodzinowe lub po prostu na piknik lub na grilla.
Sałatka jest bardzo prosta, a zarazem smaczna.

 
Sałatka ziemniaczana z oliwkami i jajkiem.
 
  1 kg ugotowanych i małych ziemniaczków, 2-3 pędy selera naciowego,  4-5 łyżki natki z pietruszki ( do dekoracji), 3 jajka ugotowane na twardo,  1 cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę, ok 20 oliwek nadziewanych papryczką,
4 łyżki octu winnego z białego wina,  4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki grubo ziarnistej musztardy,  jeden mały majonez
 ok 200 ml, sól, pieprz do smaku.

   Ugotowane i obrane z skórki ziemniaczki pokroić w ćwiartki. Seler naciowy, jajka, cebulę pokroić w drobniutko,
a oliwki pokroić na cieniutkie plasterki. Wszystko razem połączyć w dużej misce.
Ocet winny z białego wina, musztardę, majonez, sól i pieprz dobrze wymieszać oraz dodać do warzyw i wymieszać delikatnie
 oraz włożyć do lodówki na 2-3 godziny przed podaniem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz