sobota, 1 lutego 2014

Sałatka z makaronem i udka pieczone z rozmarynem

  
   W Australii znowu  przyszła fala upałów i na pewno się domyślacie że nie chce się stać cały czas przy kuchni gotować dla całej rodziny. Przepis na tą potrawę wyczytałam w  " Super Foods Ideas"
i zapewniam was że nie tylko pięknie pachnie i smakuje ale można zrobić szybko i łatwo, każdy domownik  doceni wspaniałe walory smakowe...

Sałatka z makaronem i udka pieczone z rozmarynem.

8 udek z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę,
parę gałązek świeżego oregano ( posiekać drobno),
1/4 szklanki soku z cytryny,
1 i1/2 startej skórki z cytryny,
250 g makaronu świderki,
1 mała marchewka,
mrożony lub świeży zielony groszek,
2  małe czerwone cebule,
1/2 szklanki majonezu
garść pomidorków koktajlowych.
sól i pieprz
 
Na noc natrzyj udka czosnkiem, oliwą z oliwek oraz oregano i startą skórką z cytryny, solą, pieprzem ( można to przygotować na 2-3 godziny przed pieczeniem) Odstaw w chłodne miejsce.
Nagrzej piekarnik do temp 220 stopni i piec do czasu kiedy będą gotowe.




W między czasie ugotuj makaron oraz dobrze odcedź.
1/4 szklanki soku z cytryny wymieszaj dobrze z majonezem.
Zielony groszek oraz bardzo drobno pokrojoną marchewkę sparz przez 2 min w wrzątku i również dobrze odcedź.
Małe pomidorki opłucz i pokrój  na połówki, cebulę drobno posiekaj
W dużej salaterce wymieszaj makaron warzywa oraz sos majonezowy, dopraw solą i pieprzem do smaku. 
 Daj na parę minut do lodówki.
Jak udka będą już gotowe podawaj z sałatką z makaronem
Smacznego :)

 
 

1 komentarz: