Od dawna miałam ochotę zrobić w ten sposób placki, ale u mnie
w domu zawsze mąż zjadał wszystkie więc tym razem zrobiłam specjalnie jako "Tosty ziemniaczane ratuszowe "
Przepis znalazłam w książce Henryka i Danuty Dębskich
"Kuchnia domowa. Potrawy z warzywami przez cały rok"
Tosty ziemniaczane Ratuszowe.
1 kg ziemniaków,
1-2 cebule,
jajko,
2-3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia,
25 dag pieczarek,
2łyżki wędzonego boczku,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
natka pietruszki,
15 dag sera żółtego startego,
sól, pieprz.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć dodać jajko, mąkę, sól i pieprz
do smaku. Smażyć dość duże placki ziemniaczane.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę
i lekko podsmażyć dodać pieczarki oraz pod koniec duszenia dać koncentrat pomidorowy i posiekaną natką pietruszką.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połowę placków ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć
na wierzch farsz oraz przykryć drugą połową placków
oraz posypać serem żółtym.
Zapiec ok 15 min w temperaturze ok 200 stopni Celsjusza.
Podawać z surówkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz