sobota, 22 lutego 2014

Tosty ziemniaczane Ratuszowe

   Świetny sposób jeśli zostały wam z obiadu placki ziemniaczane tak przygotowane na pewno zachwycą was nowym smakiem.
Od dawna miałam ochotę  zrobić w ten sposób placki, ale u mnie
 w domu zawsze mąż zjadał wszystkie więc tym razem zrobiłam specjalnie jako "Tosty ziemniaczane ratuszowe "
Przepis znalazłam w książce Henryka i Danuty Dębskich
"Kuchnia domowa. Potrawy z warzywami przez cały rok"



Tosty ziemniaczane Ratuszowe.
 
1 kg ziemniaków,
1-2 cebule,
jajko,
2-3 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia,
25 dag pieczarek,
2łyżki wędzonego boczku,
2-3  łyżki koncentratu pomidorowego,
natka pietruszki,
15 dag sera żółtego startego,
sól, pieprz.
 
Ziemniaki i cebulę zetrzeć dodać jajko, mąkę, sól i pieprz
 do smaku. Smażyć dość duże placki ziemniaczane.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę
 i lekko podsmażyć dodać pieczarki oraz pod koniec duszenia dać koncentrat pomidorowy i posiekaną natką pietruszką.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Połowę placków ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć
 na wierzch farsz oraz przykryć drugą połową placków
 oraz posypać serem żółtym.
Zapiec ok 15 min w temperaturze ok 200 stopni Celsjusza.
Podawać z surówkami
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz