Dziś moja kolej żeby zrobić obiad ...
Nie tak dawno dostałam fajną książkę od mojej znajomej z Polski. Bardzo się ucieszyłam z tego prezentu ponieważ to była
" Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz. To jest duża książka z 500 przepisami oraz tyle samo fotografiami.
Nie będę was zanudzać upałami jakie są teraz w Australii, kiedy w Polsce panuje zima. Wierzcie mi kochani nie ma co zazdrościć! .
Nie chcę was zanudzać o pogodzie tylko podam wam przepis na przepyszny kalafior zapiekany z sosem serowym,
Zapewniam was Pycha !
Kalafior zapiekany w sosie serowy
Duży kalafior, sól, cukier, łyżeczka masła
filiżanka startego sera żółtego,
sos:
łyżka masła łyżka mąki pszennej
filiżanka startego sera żółtego,
pół szklanki słodkiej śmietany,
sól i pieprz,
wiórki masła
ponadto:
bułka tarta do posypania formy
łyżka masła do wysmarowania formy
Wymoczony kalafior dzielimy na nie wielkie różyczki i gotujemy w wrzącej wodzie z dodatkiem soli oraz masła przez ok 8 minut ( kalafior nie może być rozgotowany). Odcedzić na sitku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać bułką tartą oraz ułożyć kalafior.
Sos: Na łyżce masła podsmażyć mąkę tak aby straciła smak surowizny, rozprowadzić z szklanką wody w którym gotował się kalafior i zagotować
Następnie dodajemy ser żółty oraz śmietanę, sól i pieprz cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotujemy.
Sos polać na kalafior oraz posypać bułką tartą i serem żółtym, Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni Celsjusza albo do momentu kiedy się na pięknie zarumieni.
Świetny dodatek do mięs, ryb albo jako samodzielne danie na kolację.
P.S Dodałam do potrawy 2 średnie marchewki, które gotowały się razem z kalafiorem oraz pokroiłam na drobną kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz