wtorek, 25 lutego 2014

Ciasto z budyniem

     Ten przepis znam od lat i robię to ciasto z różnymi owocami, najlepiej smakuje z truskawkami i śliwkami.

Ciasto  z budyniem.


0,5 kg mąki pszennej,
2całe jaja,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy,
ok 100ml słodkiej śmietany,
1 kostka miękkiego masła lub margaryny,
 cukier waniliowy,
1 litr mleka,
3 budynie  śmietankowy lub waniliowy,
 cukier do smaku,
3-4 jabłka lub inne owoce
 



 Z mąki, jaj, cukru, cukru waniliowego,  
proszku do pieczenia masła zagnieść ciasto.
 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć do formy.
Z mleka  i z budyniu w proszku ugotować

gęsty budyń. Gorący budyń wyłożyć na ciasto.
Moja rada wierzch ciasta posypać najpierw mąką.
Na budyń wyłożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka
z reszty ciasta poskubać i poukładać jak kruszonkę
piec ok 45min
 



6 komentarzy:

  1. W jakiej temperaturze piec?

    OdpowiedzUsuń
  2. W temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. A bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  4. To zależy jaki masz piekarnik. Każdy piekarnik inaczej piecze więc możesz wypróbować w tej samej temperaturze bez termoobiegu I zobaczysz jak się ciasto będzie piekło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabyś napisać, które składniki są do ciasta a które do masy.

    OdpowiedzUsuń