Ciasto z budyniem.
0,5 kg mąki pszennej,
2całe jaja,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy,
ok 100ml słodkiej śmietany,
1 kostka miękkiego masła lub margaryny,
cukier waniliowy,
1 litr mleka,
3 budynie śmietankowy lub waniliowy,
cukier do smaku,
3-4 jabłka lub inne owoce
3-4 jabłka lub inne owoce
3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć do formy.
Z mleka i z budyniu w proszku ugotować
gęsty budyń. Gorący budyń wyłożyć na ciasto.
Moja rada wierzch ciasta posypać najpierw mąką.
Na budyń wyłożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka
z reszty ciasta poskubać i poukładać jak kruszonkę
piec ok 45min
Z mleka i z budyniu w proszku ugotować
gęsty budyń. Gorący budyń wyłożyć na ciasto.
Moja rada wierzch ciasta posypać najpierw mąką.
Na budyń wyłożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka
z reszty ciasta poskubać i poukładać jak kruszonkę
piec ok 45min
W jakiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuńW temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
OdpowiedzUsuńA bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńTo zależy jaki masz piekarnik. Każdy piekarnik inaczej piecze więc możesz wypróbować w tej samej temperaturze bez termoobiegu I zobaczysz jak się ciasto będzie piekło.
OdpowiedzUsuńMogłabyś napisać, które składniki są do ciasta a które do masy.
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam post. Dziękuję za uwagę.
Usuń