Cukinia jest jednym z najbardziej ulubionych warzyw jakie uwielbiam jeść pod każdą postacią.
W moim ogródku właśnie już zaczęłam zbierać pierwsze plony tego warzywa.
Dziś podam wam dwa przepisy na cukinię. Jeden na pewno znacie z własnych receptur, a cukinia po szwajcarsku pochodzi z
książki Henryka i Danuty Dębskich " Kuchnia domowa.
Potrawy z warzywami przez cały rok" To jest opasłe tomisko z przepisami na niemal wszystkie warzywa jakie rosną w ogrodzie.
Smażona cukinia.
1 młoda cukinia,
2-3 jaja ,
mąka,
sól, pieprz, papryka mielona,
czosnek granulowany.
Cukinię umyć i pokroić w plasterki ok 0.5cm posolić, dodać pieprzu, czosnku granulowanego, paprykę w proszku. Każdy plasterek przyprawić wg smaku. Odstawić na pół godziny,
a wytworzony sok wylać. Obtoczyć w rozmąconym jajku, potem w mące i dać na gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
W oryginalnym przepisie na cukinię po szwajcarsku jest podane, że trzeba dać łyżeczkę sosu Worcestershire, ale nie miałam w domu więc dodałam jedynie 2-3 łyżki wina białego wytrawnego.
Cukinia po szwajcarsku
1k cukinii
3-4 łyżki mąki
2-3 jajka,
2 łyżki ketchupu,
łyżeczka sosu Worcestershire,
15-20 dag sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
olej lub oliwa z oliwek do smażenia.
Cukinię umyć i pokroić na plasterki, posypać solą i pieprzem odstawić na około godziny.
Oprószyć mąką. Jajka wymieszać z sosem Worcestershire, keczupem, startym serem żółtym. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć jasnozłoty kolor.
hymm dziwne, cukinia w lutym na ogródku??
OdpowiedzUsuńU mnie jest już końcówka lata :)
OdpowiedzUsuńTo wiele wyjaśnia ; )
OdpowiedzUsuń