sobota, 9 kwietnia 2016

Sernk na zimno.


To jest prosty i szybki przepis na sernik bez pieczenia.


Sernik na zimno

Biszkopt:
 4 jajka,
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.
W czasie ubijania dodawać po łyżce cukru.
Dodać żółtka i delikatnie w wymieszać z ubitą pianą.
Mąkę z proszkiem przesiać przez sito.
Powoli dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać
( najlepiej łyżką).
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza
przez około 15-20 minut.
Przed końcem pieczenia ostrożnie sprawdzić patyczkiem.
Jeśli jest suchy to znaczy ciasto jest już gotowe.
Pozostawić do wystygnięcia.


Masa serowa

500g zmielonego białego sera
1 szklanka ubitej na sztywno śmietany,
1 szklanka cukru
1/4 szklanki rozpuszczonej żelatyny ( około 2-3 czubatych łyżek)
rodzynki (ulubiona ilość)
 i owoce do przybrania
Galaretka owocowa na wierzch

 Zmielony ser wymieszać dobrze z cukrem.
 Powoli nie przerywając mieszania dodać ubitą śmietanę.
 Kiedy już połączymy wszystkie składniki dodać rozpuszczoną   żelatynę
( małymi partiami).Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać.
Jak już wszystko ładnie się połączy, przełożyć masę serową
 na upieczony biszkopt.Wstawić do lodówki do wystygnięcia.
Mniej więcej po godzinie  poukładać owoce oraz zalać tężejącą się galaretką.
Wstawić do lodówki najlepiej na noc.




3 komentarze:

  1. lubię takie serniki :) lekki i zapewne rewelacyjny w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki biały ser? ja takiego nie mogę znaleźć? Mario

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli mieszkasz za granicą to szukaj w polskich sklepach.

    OdpowiedzUsuń