sobota, 21 listopada 2015

Ciastka Peanut Butter.

Ostatnio skusiłam się na to żeby zrobić Peanut butter ciastka które jakiś czas temu poczęstowała mnie moja sąsiadka od razu mi je posmakowały i oczywiście poprosiłam o przepis..
 Te chrupiące ciastka są przepyszne i dosłownie się rozpuszczają w podniebieniu i muszę ostrzec iż należą do tych wypieków które nie kończą się na jednym zjedzonym ciastku lecz od razu chce się zjeść więcej.
Jeśli lubisz lekko miękkie ciasteczka w środku to musisz trzymać tylko przez 10 minut w piekarniku. Jeśli jednak zdecydowanie wolisz dobrze upieczone i kruche to proponuję piec około 15 minut.
 
Ciastka Peanut Butter.
 
125g margaryny lub masła,
275g peanut butter z kawałkami orzechów,
200g  brązowego cukru,
1 jajko,
260g mąki zwykłej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
110 nie solonych orzechów arachidowe ( niekoniecznie)



Masło utrzeć z peanut butter do czasu kiedy powstanie  kremowa masa.
Dodać brązowy cukier i ucierać aż masa będzie nieco blada
Następnie wbić jajko ubijać do czasu kiedy się połączy z masą.
Mąkę przesiać do masy razem z proszkiem do pieczenia.
 Na koniec wymieszać wszystko drewnianą łyżką bardzo dokładnie.
Dodać orzechy arachidowe i ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Blaszki wysmarować tłuszczem, ułożyć papier do pieczenia.
Ręce lekko oprószyć mąką, formować małe kuleczki.
Układać na blasze zachowując około 3-4 cm odstępu. 
Spłaszczyć ciastka lekko za pomocą widelca. 
Piec około 15 minut jeśli chcesz żeby w środku były mięciutkie
to wówczas trzymać około 10-11 minut.
 


 
 
 
 

3 komentarze:

  1. kocham ciasteczka z masłem orzechowym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To jestem pewna że te Tobie również będą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite! W wolnej chwili zapraszam do mnie :) http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń